Arbetsskada: Vad du behöver veta

08 februari 2025
Maja Bergman Lindberg

editorial

En arbetsskada är en skada eller sjukdom som uppstår till följd av arbetsmiljön eller arbetsuppgifterna. Det kan också handla om olyckor under resor till och från arbetet, så kallade färdolycksfall. Förståelsen av vad arbetsskada innebär och hur den hanteras är avgörande både för arbetstagaren och arbetsgivaren.

Vad ingår egentligen under begreppet arbetsskada?

Arbetsskador är ett väldigt brett begrepp som inkluderar olycksfall som sker på arbetsplatsen, färdolycksfall och arbetssjukdomar som utvecklas över tid. Ett exempel på en arbetssjukdom kan vara en belastningsskada från långvarigt monotont arbete. Att känna till dessa kategorier hjälper både arbetstagaren och arbetsgivaren att förstå de rättigheter och skyldigheter som finns vid en arbetsskada.

En arbetsgivare har ett mycket stort ansvar för arbetsmiljön. Det innebär att förebygga risker för olycksfall och sjukdomar och säkerställa att arbetet utförs på ett sätt som är säkert för de anställda. Trots de åtgärder som ibland vidtas kan olyckor ske. Då är det viktigt att anmäla arbetsskadan snarast möjligt för att få rätt till eventuell ersättning.

arbetsskada

Anmälan och processen efter en arbetsskada

När en arbetsskada väl inträffar är det viktigt att snabbt meddela arbetsgivaren och göra en officiell anmälan. Anmälan kan göras via digitala tjänster som tillhandahålls av arbetsgivaren och vissa försäkringsbolag. Mindre kända handlingar kan kräva en mer detaljerad beskrivning och ibland även läkarintyg för bekräftelse.

När en anmälan om arbetsskada mottagits, börjar en process där arbetsgivaren bekräftar anställningen och försäkringsbolaget granskar fallet. Det kan innebära att arbetstagaren behöver lämna in extra dokument eller uppgifter för att underlätta utredningen. Målsättningen är att beslut ska tas inom en rimlig tidsperiod, ofta inom 14 dagar, men detta kan variera beroende på komplexiteten i ärendet.

Ersättning och rättigheter vid olika arbetsskador

Vid godkänd arbetsskada kan den drabbade få ersättning, vilket kan innefatta sjukpenning, ersättning för läkarkostnader och i vissa fall stöd för rehabilitering. Detta försäkringsskydd grundar sig oftast i kollektivavtalen vilket ger en extra trygghet för arbetstagaren.

Utöver direkta kostnader kan arbetstagaren även ha rätt till kompensation för eventuella långvariga konsekvenser, som ärr eller andra kvarstående besvär. Det är viktigt att anmäla även mindre olyckor, eftersom det kan finnas rätt till ersättning längre fram för bestående fysiska eller psykiska men.

Arbetsgivaren har även ansvaret att informera anställda om rättigheterna samt se till att nödvändig försäkring är dragen. Vid mer allvarliga skador eller olyckor kan det krävas att arbetsgivaren rapporterar till Arbetsmiljöverket. Vid frågor kring processen rekommenderas kontakt med en pålitlig försäkringsgivare som till exempel AFA Försäkring.

Fler nyheter